سه شنبه 87/12/6 ::  ساعت 5:10 عصر
نویسنده مجید ظهرابی |
?? آبان ???? |
بر خلاف تصور عموم مردم، عیوب انکساری معمولاً باعث ایجاد سردرد نمیشود؛ اما
گروهی دیگر از بیماریهای چشمی میتوانند باعث بروز سردرد و بخصوص درد اطراف چشم شوند.
خشکی چشم خشکی چشم یکی از علتهای بسیار شایع احساس درد و ناراحتی در اطراف چشمها است که معمولاً صبحها بهتر است و در اواخر روز بدتر میشود. به علاوه انجام کارهای چشمی مثل مطالعه یا کار با کامپیوتر میتواند باعث بدتر شدن درد و ناراحتی در مبتلایان به این بیماری شود.
بیماریهای قرنیه قرنیه بافت بسیار حساسی است که تعداد زیادی اعصاب حسی در آن وجود دارد و به همین علت به درد و تحریک واکنش زیادی نشان میدهد. (حتماً تجربه کردهاید که حتی ورود یک ذره بسیار ریز گرد و غبار به داخل چشم چقدر باعث درد و ناراحتی میشود، در حالیکه با یک قلوه سنگ! در داخل کفشتان ممکن است چند ساعت پیاده روی کنید و عین خیالتان نباشد). طبیعی است که تحریکات وارد شده به این بافت حساس می تواند درد شدیدی در چشم و اطراف چشم و گاهی در تمام سر ایجاد کند.
مثلاً ورود هر نوع جسم خارجی به داخل چشم- چه مستقیماً به قرنیه بچسبد و چه در پشت پلک گیر بیفتد و باعث خراشیده شدن قرنیه شود- علاوه برایجاد درد و قرمزی و اشکریزش معمولاً باعث سردرد نیز میشود. همچنین در افرادی که به علت جوشکاری یا نگاه کردن طولانی مدت به برف (مثلاً در ورزش اسکی) دچار برقزدگی چشمها میشوند نیز پوشش خارجی (اپیتلیوم) قرنیه آسیب میبیند و فرد علاوه بر اشکریزش و درد چشمها دچار سردرد شدید میشود. (این نوع سردرد را جوشکاران محترمی که استفاده از عینک مناسب را مایه کسرشأن خود میدانند خیلی زیاد تجربه میکنند)
از دیگر بیماریهای قرنیه که باعث ایجاد سردرد میشود زخم قرنیه است. همچنین التهاب قرنیه یا کراتیت نیز میتواند باعث سردرد گردد.
یکی از بیماریهای قرنیه که عمدتاً باعث سردرد صبحگاهی مکرر میشود خراش راجعه قرنیه (Recurrent Corneal Erosion) است. در این بیماری اپیتلیوم قرنیه چسبندگی سستی به بافتهای زیرین دارد و مستعد کنده شدن است. در این حالت خیلی اوقات وقتی فرد مبتلا به هنگام صبح چشمهایش را باز میکند بخشی از اپیتلیوم قرنیه کنده میشود و علاوه بر سوزش و اشکریزش و درد چشم، سردرد نیز در همان سمت ایجاد میشود.
گلوکوم حاد زاویه بسته این بیماری باعث ایجاد تاری دید، درد چشم و اشکریزش و سردرد شدید میشود. تشخیص این بیماری با معاینه کامل چشمی (شامل اندازهگیری فشار داخل چشم و بررسی ساختمان زاویه اتاق قدامی) امکانپذیر است. تشخیص این بیماری اهمیت زیادی دارد چون میتواند منجر به کاهش دید دائمی شود.
التهاب داخل چشمی(Uveitis) التهاب داخل چشمی (یوئیت) میتواند علاوه بر درد چشم، سردرد نیز ایجاد کند. البته در مواردی که یوئیت قسمتهای قدامی چشم مثلاً عنبیه را درگیر کرده باشد احتمال ایجاد سردرد بیشتر است.
التهاب صلبیه (Scleritis) التهاب صلبیه میتواند باعث درد شدید چشم و سردرد شود. نکته قابل توجه آن است که اگر التهاب صلبیه در بخشهای خلفی کرده چشم اتفاق بیفتد ممکن است در ظاهر چشم تغییر خاصی ایجاد نکند اما باعث ایجاد سردرد شدید در ناحیه پشت چشم شود. تشخیص این بیماری از دو جهت مهم است: اول آنکه این بیماری در خیلی از موارد با بیماریهای جدیتر همراه است که در صورت عدم درمان مناسب میتواند حتی حیات فرد را تهدید کند. دوم آنکه این بیماری میتواند منجر به آسیب جدی حتی سوراخ شدن چشم گردد.
بیماریهای حدقه چشم وجود التهاب یا تومور در ناحیه پشت چشم و در داخل حدقه چشم میتواند باعث بروز سردرد شود.
التهاب عصب بینایی التهاب عصب بینایی علاوه بر آنکه باعث تاری دید میشود می تواند با درد چشم و سردرد (بویژه در ناحیه پشت چشم) همراه باشد. در افراد مبتلا به التهاب عصب بینایی معمولاً حرکت دادن چشم باعث بدتر شدن درد میگردد.
زونای چشمی این عارضه یک بیماری ویروسی است که بر اثر فعال شدن ویروس آبله مرغان در اعصاب حسی چشم اتفاق میافتد. علامت مشخصه زونا بروز ثبورات ریز پوستی بصورت آبدانههای کوچک در یک زمینه ارغوانی و بنفش است که با درد شدید همراه است. معمولاً درد یکی دو روز قبل از ظاهر شدن ثبورات جلدی شروع میشود و تا مدتی پس از بروز دانهها ادامه پیدا میکند. البته در بعضی افراد ممکن است درد ناشی از زونا حالت مزمن پیدا کند و تا ماهها پس از بیماری فرد احساس درد داشته باشد در صورتیکه زونای چشمی علاوه بر درگیری پوست اطراف چشم، بافتهای داخل چشم را نیز درگیر کرده باشد التهاب داخل چشمی (یووئیت) نیز باعث بدتر شدن سردرد فرد مبتلا میگردد.
|
! لیست کل یادداشت های این وبلاگ